Ombres de Siam

Nascuts enmig de centenars de llegendes fantàstiques, els teatres d’ombres tenen un origen incert, però tenen una finalitat ben previsible: distreure el poble i mantenir-lo apartat d’opinar sobre les accions i les decisions dels governants.

Els primers teatres d’ombres van sorgir a l’Àsia i hi ha alguns indicis que assenyalen l’origen a l’Illa de Java, Indonèsia, uns cinc mil anys abans de Crist. Els rastres més antics trobats són de voltants del segle XII.

Aquesta bella tradició teatral consisteix en un joc de figures artesanals retroil·luminades. A l’antic Regne de Siam, que comprenia els territoris de les actuals Tailàndia, Cambodja i Laos, van convertir-se en un tresor cultural nacional. Els titelles del teatre d’ombres tailandès es divideixen en dues tècniques i representacions: els Nang yai, amb figures de cuir de búfal i vímet que arriben a fer metre i mig d’alçada, i els Nang talung, amb peces petites articulades, més manejables, de baix preu i, per tant, amb més representacions pertot arreu. Les teatralitzacions estan protagonitzades per personatges mitològics, vinculats a la religió i les creences de cada territori, herois, prínceps i princeses, monstres, dimonis i animals venerables, i es representen amb una narració acompanyada de càntics i música.

En aquesta exposició podem veure-hi valuoses peces de la reserva del Museu de l’Art de la Pell: des d’animals fets en pell crua retallada i calada fins a figures humanes i fantàstiques, passant per objectes ornamentals i cerimonials.

L’exposició, organitzada amb la col·laboració del Festival Nits de Cinema Oriental, es complementa amb projeccions de teatres d’ombres originals i fragments dels films de cineastes com Cherd Songsri i Payut Kgaokrachang, inspirats per aquest art mil·lenari, antecedent remot però indiscutible del cinema.

Ombres de Siam es podrà visitar del 2 al 31 de juliol. La inauguració oficial, però, tindrà lloc el 16 de juliol a les 19h.