El MAP acull una magnífica col·lecció d’objectes elaborats amb pell. Les peces de gran riquesa artística, mostren una gran varietat de tècniques del treball de la pell (gravat, ferretejat, gofrat, calat, repujat, emmotllat, brodat, etc). Destaquen les realitzades amb la tècnica del guadamassil (pell de moltó daurada i policromada) utilitzada per a la confecció de revestiments murals, frontals d’altar, paravents, etc… També cal remarcar l’aplicació del cordovà (pell de cabra de gran qualitat) en el recobriment d’arquetes i caixes.
Formen part important de la col·lecció els diversos objectes artístics representatius de diverses èpoques, estils, i sobretot procedències, que permeten fer un recorregut per diferents països i cultures d’arreu del món com les africanes (escuts, caps ekoi…) orientals (figures del teatre d’ombres tailandès, caixes xineses…) i americanes (parfleches de les tribus índies de nord, guants de boxa peruans…), tot descobrint la bellesa i la universalitat de l’art.
Aquest fons de gran valor es troba format per un conjunt de més de dos mil peces de les quals unes tres-centes de les més representatives, formen part de l’exposició permanent.
Els espais expositius del Museu de l’Art de la Pell es configuren al voltant del claustre barroc de l’antic convent del Carme de Vic, en dos nivells diferents. El museu va ser concebut com una continuïtat, connectant les dues plantes a partir de rampes i passarel·les, el que permet tenir diferents perspectives dels espais i de les peces, permetent realitzar una visita senzilla i lineal, tot aïllant conjunts específics, o relacionant-los en contextos més amplis.